
اطلاعاتی در مورد دانمارک
جهانگردی - قاره اروپا - اطلاعاتی در مورد دانمارک
پایتخت: کپنهاگ (کوبنهاون)
زبان رسمی: دانمارکی
نوع حکومت: سلطنت مشروطه
واحد پول: کرون دانمارک(Danish crone) ...
مذهب: مسیحی لوتری (91%)
امید طول عمر: 76سال
رشد سالانه جمعیت: 0.35 %درصد (July 2004 est.)
جمعیت: 5,413,392نفر (July 2004 est.)
جغرافیای کشور دانمارک
دانمارک سرزمینی پست متشکل از یخرفت است , تنها جزیرهی بورنهولم در دریای بالتیک دارای سنگهایی سخت در سطح است . جزایر شرق شبه جزیره جوتلند یک سوم کشور را تشکیل می دهند. رود مهم : گودِنا (گوِنا). بلند ترین نقطه : یدینگ اسکوواهوی ، 173 متر . آب و هوا : آب و هوای دانمارک معتدل و مرطوب است ، و تابستان های معتدل و زمستانهای سردی دارد . جزیرهی بورنهلم – در شرق – چندان معتدل نیست .
شهرهای مهم: اورهوس, اودنسه, راندرس, کولدینگ, هلسینگور, هورسنس
مساحت: 43,094 کیلومتر مربع
خط ساحلی: 68کیلومتر
مختصات جغرافیایی: 56 درجه شمالی و 10 درجه شرقی
حکومت
حکومت دانمارک سلطنت مشروطه است که 179 نمایندهی پارلمان (فولکتینگ) تحت نظام تعیین نمایندگان به نسبت جمعیت هرمنطقه برای دوره ای چهار ساله با رأی تمامی افراد بالغ نیز انتخاب میشوند. دو نماینده از هر کدام از دو سرزمین وابستهی خود مختار نیز انتخاب می گردند . پادشاه شخصی را به نخست وزیری انتصاب می کند که دارای پشتیبانی اکثریت در پالمان است . نخست وزیر ، نیز شورای دولت (کابینه) را که به پارلمان پاسخگوست انتصاب می کند . احزاب سیاسی عمده عبارتند از : • جزب لیبرال • حزب خلق سوسیالیست • حزب لیبرالهای رادیکال • حزب ترقی خواه • حزب دموکراتهای میانه رو • حزب مردم مسیحی . ملکه : مارگرت دوم (بعد از مرگ پدرش در 14 ژانویهی 1972 جانشین وی شد). سرزمین های وابسته خود مختار دانمارک • جزایر فاروئه (فروئرنه) o مساحت : 1399 کیلو متر مربع . o مرکز : تورسهاون 16.200 (تخمین 1990). • گروئلند (گرونلان یا کالالیت) o مساحت : 2.175.600 کیلو متر مربع . o مرکز : نوُک (سابقاً گوتهاب) 12.200 (تخمین 1991).
عضویت: سازمان ملل متحد ، جامعهی اروپا ، پیمان آتلانتیک شمالی ، شورای اروپا ، کنفرانس امنیت و همکاری در اروپا ، سازمان همکاری اقتصادی و توسعه . اتحاد اروپای غربی (عضو پیوسته).
تاریخ معاصر
در دههی 1860 ، دوک نشینهای دانمارکی شلسویگ و هولشتین موضوع اختلافی پیچیده با پروس شد . دانمارک پس از جنگی کوتاه با پروس و اتریش این دوک نشینها را واگذار کرد ، ولی در 1920 قسمت شمالی شلسویگ به دانمارک پس داده شد . در قرن بیستم ، آخرین مستعمرات دانمارک یا فروخته شد (جزایر ویرجین) یا به استقلال رسید (ایسلند) یا خود مختار گشت (گروئلند و جزایر فاروئه). این کشور در جنگ جهانی دوم به اشغال آلمان نازی در آمد (1940تا 1945) و از آن پس یکی از اعضای اتحاد غربی بوده است . از دههی 1960 روابط دانمارک به طور فزاینده ای با آلمان و بریتانیا بوده است تا با کشورهای نَردی (نروژ و سوئد) که با آنها روابط منفی دارد . دانمارک در 1973 به جامعهی اروپا ملحق شد ، ولی پی آمد پیوستن به این بازار مشترک انقسام هر چه بیشتر احزاب سیاسی کشور بوده و تشکیل دولتهای ائتلافی و اقلیت را فرایندی وقت گیر و مشکل ساخته است . عدم پذیرش پیمان ماستریخت (1992) از سوی رأی دهندگان دانمارکی اقدام برای اتحاد اروپا را زیر سؤال برد .
دفاع
کل نیروهای مسلح : 29.400 (1991) (به علاوهی 72.700 ذخیره )و گارد داوطلبان کشور 70.000 . خدمت سربازی : 9 تا 12 ماه .
آموزش
میزان با سوادی : 100% سنین تحصیل اجباری : 7 تا 16 سال . تعداد دانشگاه : 8(شامل دانشگاه آزاد) ، به علاوهی 2 کالج دانشگاهی (یکی در جزایر فاروئه).
اقتصاد
در دانمارک سطح زندگی بالاست ، ولی منابع طبیعی کمی یافت می شود . کشاورزی و دامداری دانمارک بر اساس تعاون سازمان دارد ، پنیر و دیگر لبنیات ، گوشت خوک و گاو از جمله تولیداتی است که بیشتر آن صادر می گردد . حدود یک پنجم نیروی کار در بخش صنایع تولیدی است و صنایع آهن و فلز کاری ، غذایی ، آبجو سازی مهندسی و شیمیایی مهم ترین آنها محسوب می شود هزینهی بالای سوخت وارداتی مشکلی برای اقتصاد کشور بوده است , ولی این وضع با اکتشاف نفت و گاز طبیعی دریای شمال تعدیل یافته است
ویرایش و تلخیص:آکاایران